Weland viser vei opp i den 12 meter høye Kärven

Det nye utsiktstårnet på Getterön har fått navnet Kärven, og er det nye landemerket i Varberg. Den varmforsinkede spiraltrappen fra Weland fører de besøkende trygt og sikkert opp i det 12 meter høye tårnet. Vel oppe kan man nyte en 360 graders utsikt over naturreservatet. White Arkitekter står bak den arkitektoniske ideen og formgivningen.

I tillegg til å fungere som et tradisjonelt utsiktstårn, var kravet fra Varberg kommune at det skulle ha et unikt preg, være tilgjengelig for mange og være en opplevelse for både voksne og barn.

Disse kravene destillerte teamet hos White Arkitekter ned til å bli Kärven, som med sin tydelige silhuett, konstruksjon og materialer skiller seg ut og er unikt i sitt slag. Tårnet er laget av rette trebjelker i standardmål som har blitt montert som et tredimensjonalt puslespill. Det første skrittet inn i tårnet fører inn i et rom på bakkeplan der man kan ta en pause i ly for vær og vind, og på veien opp ser man rammeverket i konstruksjonen og hvordan den er formet for å effektivt bryte vinden.

«Weland er nærmest et synonym for spiraltrapper i Sverige»

Den som sier dette er Lukas Nordström, den ansvarlige arkitekten bak Kärven.

– Vi regnet med Weland i tegningene våre. Med Weland er man trygg på både produktkvalitet og på å ha tilgang til en stor samlet kompetanse og kunnskap. Dessuten har de en fleksibilitet som gjør det mulig å tilpasse ting etter kundens ønske, og det setter jeg pris på, sier han.

Göran Lagesson jobber som selger hos Weland, og har sammen med bedriftens konstruksjonsavdeling utviklet trappeløsningen.

– Hos Weland har vi samarbeidet tett med både White Arkitekter og Rambøll, som har hatt det overordnede ansvaret for konstruksjon av tårnet. Dette samarbeidet har fungert veldig godt, sier han.

Dette er ikke første gangen Lukas og White Arkitekter har hatt kontakt med Weland, og Lukas synes samarbeidet alltid har fungert akkurat som han har ønsket.

– En bra dialog, raske tilbakemeldinger når jeg har spørsmål og proaktivitet når det gjelder å legge fram hvilke muligheter og løsninger som finnes. Vi har hatt en tett og intens dialog i dette prosjektet, og samarbeidet med både Weland og Rambøll har fungert perfekt. Jeg er mer enn fornøyd.

OM KÄRVEN

Kärven er tegnet av White Arkitekter og er et timeglassformet tårn av tre som består av 140 bjelker på 13 meter som er skjøtt sammen til en tett flettestruktur. En spiraltrapp fra Weland fører opp til overetasjen, som har en fantastisk panoramautsikt. På toppen er det ståbord hele veien rundt, samt en sittebenk for å hvile seg og som barn kan stå på for å se bedre.

Publisert: 2024-08-30